Çoğu sorumlu kedi sahibi kedilerini kısırlaştırma konusunda bilinçli davranarak veteriner kontrolünde bu işlemi gerçekleştirmeye karar verir.
Bu işlemin hem kedinin hem de sahibi için birçok avantajı bulunmaktadır:
- Kısırlaştırma işlemi başta kanser, yumurtalık kistleri ve metritis olmak üzere ciddi rahim hastalıklarının riskini ortadan kaldırır.
- Kısırlaştırma kedilerdeki üreme hormonu üretimini azalttığı için özellikle bu hormonlardan dolayı meydana gelen agresif davranışların önünü keser.
- Dişi kedilerde aşırı sevme ve saldırganlık gibi davranışların önemli ölçüde azalmasını sağlar.
- Erkek kedilerde işaretleme ve bölge mücadelesi gibi davranışların oluşmasını engeller.
Öncelikle kedi kısırlaştırma işlemi öncesi veterinerinle görüşmeli, kedinin yaşı, cinsiyeti ve genel sağlık durumu göz önünde bulundurularak bir karar verilmelidir.
Erkek kedilerde bu işlem aslında “kastrasyon” olarak adlandırılır ve her iki testisin de çıkarılmasını gerektirir. Dişi kedilerde ise hem tek başına rahim hem de her iki yumurtalık çıkartılarak kısırlaştırma işlemi tamamlanmış olur.
Kısırlaştıma sonrası kedinize uygulayacağınız bakım, operasyonun kendisi kadar önemlidir. Kedi kısırlaştırma operasyonu sonrası kediniz eve döndüğünde bir miktar uykulu ve bilinçsiz olabilir. Çoğunlukla bu durum birkaç saat sürer ve anestezinin etkisi azalmaya başladıkça kedin kendini daha iyi hissetmeye başlar. Kedinin tamamen normal hayatına dönmesi ise ortalama 24-48 saati bulabilir. Yapılan dikişin niteliğine göre, çözülebilir dikiş kullanıp kullanmadığına bağlı olarak bir dikiş aldırma işlemine gereksinim duyulabilir.
Tüm bu detayları operasyon öncesinde veterinerin ile netleştirerek seni nasıl bir operasyon sonrası sürecin beklediğine dair bir fikir edinebilirsin.